Role sacharidů při otužování rostlin ke stresu nedostatku vody
|
Školitel |
doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph. D.
Katedra fyziologie rostlin PřF UK
kontakt: lipavska@natur.cuni.cz
tel: 21951680 |
Rostliny rostoucí v přirozených podmínkách jsou často vystaveny působení různých stresů. Jedním z nejvážnějších z nich je stres nedostatku vody, který kromě jiného výrazně ovlivňuje výkonnost kulturních porostů. Je známo, že působení stresových podmínek může vést k získání určitého stupně odolnosti k opakování stresu. Tento proces otužování rostlin je spojen s řadou biochemických změn, včetně změn v sacharidovém metabolismu. Obecně sacharidy v rostlinách hrají celou řadu rozličných rolí - slouží jako pohotový i zásobní zdroj C a energie, působí jako osmotikum, zhášeče volných radikálů i signální molekuly.
Cílem bakalářské práce je shrnout poznatky i současné názory o účasti sacharidů při otužování rostlin k vodnímu stresu.
Práce může pokračovat diplomovou prací, která se bude věnovat změnám cukerného metabolismu rostlin kukuřice, které budou opakovaně vystaveny působení nedostatku vody, a to s využitím sledování obsahu a spektra endogenních sacharidů metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Význam získaných výsledků spadá jednak do oblasti rozšíření vědomostí stresové fyziologie, jednak mohou výsledky sloužit i praktickým cílům při šlechtění rostlin.
|
|