Kvést nebo nekvést? To je oč tu běží…
 Školitel RNDr. Petra Mašková, Ph.D.
Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK
kontakt: suchomel@natur.cuni.cz
tel: 22 195 1680
 Konzultanti doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D., Mgr. Hana Ševčíková
Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK
kontakt: lipavska@natur.cuni.cz, hankabr@gmail.com
tel: 22 195 1680, 1678
 Nástup kvetení představuje dramatické změny v morfogenezi apikálního meristému prýtu (SAM) a je regulován složitou sítí vazeb. Úspěšná reprodukce rostlin je závislá na koordinaci regulačních faktorů vnějších (fotoperioda, jarovizace) a vnitřních (např. FT, fytohormony, sacharidy) s dělivou aktivitou buněk SAM. Následné změny v regulaci buněčného dělení v SAM vedou k tvorbě květních struktur.

 Cílem bakalářské práce je formou literární rešerše zpracovat dostupná data o vztahu látek s regulačním potenciálem (zejména sacharidů, fytohormonů a produktů specifických genů) a změn v regulaci buněčného dělení v SAM při nástupu kvetení.

 Práce může pokračovat diplomovou prací, která bude zaměřena na bližší objasnění úlohy regulace buněčného dělení v kontrolním systému časování kvetení u fotoperiodicky neutrálních rostlin s využitím rostlin transgenního tabáku a fotoperiodicky citlivých kultivarů bramboru. Práce by navazovala na další řešené práce věnující se studiu morfogenních procesů rostlin ovlivněných změnami v regulaci buněčného dělení, což je téma dlouhodobě řešené v naší laboratoři. Práci lze přizpůsobit požadavkům učitelského studia.