Jsou cukerné alkoholy zbraní v souboji mezi rostlinou a patogenem?
 Školitel RNDr. Hana Konrádová, Ph.D.
Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK
kontakt: hanka@natur.cuni.cz
tel: 22 195 1680
 Konzultant doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D.
Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK
kontakt: lipavska@natur.cuni.cz
tel: 22 195 1680
 Cukerné alkoholy jsou látky, které se vyskytují v mnoha rostlinách a některé druhy je dokonce využívají jako základní složku sacharidového spektra (sorbitol, manitol, volemitol atd.). Zajímavá je malá příbuznost mezi producenty cukerných alkoholů, která ukazuje na pravděpodobný nezávislý vznik této schopnosti v evoluci. Produkce cukerných alkoholů je považována za výhodu z hlediska řešení mnoha stresů, protože cukerné alkoholy jsou účinnými zhášeči volných radikálů, osmoprotektanty a zásobárnou redukční síly. V poslední době se ovšem objevily práce, které naznačují i překvapivou roli manitolu jako toxického agens v interakci mezi houbovým patogenem a rostlinou.

 Cílem práce je vyhledat a shrnout dostupné informace o roli cukerných alkoholů v interakci mezi rostlinou a jiným organismem. Práce může pokračovat diplomovou prací zaměřenou na studium sacharidů vybraných druhů ořešáků (citlivých a necitlivých druhů) k významnému houbovému patogenu. Práci je možno přizpůsobit požadavkům učitelského studia.